Basispoort-integratie

MOO maakt gebruik van Basispoort. Basispoort is een dienst die er voor zorgt dat leerkrachten en leerlingen maar één keer hoeven in te loggen om toegang te krijgen tot alle digitale lesmaterialen die de school gebruikt. Dat scheelt veel tijd en last! Basispoort is gratis beschikbaar voor alle basisscholen in binnen- en buitenland waar Nederlands onderwijs wordt gegeven.

Wie beheert het Basispoort account?

De ICT-coördinator is de beheerder van het Basispoort account op school. Dat kunnen meerdere personen zijn. Zij richten het account in, zodat deze in gebruik kan worden genomen. Denk hierbij aan het koppelen van het LAS, het selecteren van uitgeverijen waarvan software gebruikt wordt, het selecteren van de gebruikte schoolnetwerkomgeving, etc.
Zij kunnen ook andere ICT-coördinatoren toegang geven.

De functie van Basispoort binnen MOO

Geautomatiseerd gebruikersbeheer

Basispoort wordt gekoppeld met het leerling administratiesysteem (LAS). Hierdoor worden de leerkrachten en leerlingen van de school automatisch geïmporteerd in MOO, aan de hand van de groepsindeling die u gemaakt heeft in het LAS. Deze import wordt ’s nachts uitgevoerd. Wijzigingen worden gedaan in het LAS, zijn dus de volgende dag aanwezig in MOO.
De groepen en gebruikers die door Basispoort geïmporteerd worden, zijn beschermd tegen wijzigingen. Je kunt deze in MOO beperkt bewerken, maar bijvoorbeeld niet verwijderen. Indien je dus gegevens wilt wijzigen, dan dienen deze in het LAS te worden gedaan. De volgende dag zullen deze zichtbaar zijn in MOO .
Om gebruikers te kunnen importeren, dienen in het LAS een aantal eigenschappen ingevuld te zijn:
  • Voor leerlingen: Voornaam, tussenvoegsel, achternaam, leerstofjaar en groep.
  • Voor leerkrachten: Voornaam, tussenvoegsel, achternaam, e-mailadres en groep.
Indien gebruikers na invoer in het LAS niet zichtbaar in MOO worden, controleer dan eerst of alle gegevens goed zijn ingevuld.

Toegang tot educatieve software

Leerkrachten en leerlingen hebben de methodes in beeld via Programma's. MOO maakt gebruik van de Single sign-on, waardoor je met één inlog overal bij kan, inclusief de verwerkingssoftware.

De software komt MOO binnen als tegelvorm en kan worden toegewezen aan individuele leerlingen, groepen en leerkrachten.

Simpel gezegd: de Basispoortkoppeling zorgt er binnen MOO voor dat gebruikers bij de educatieve software kunnen komen. De meeste -maar niet alle- educatieve uitgeverijen zorgen zelf dat de software wordt toegewezen op basis van de groepsindeling van het LAS. Indien de software niet zichtbaar is in MOO, controleer dan eerst of de licentie nog geldig en toegewezen is. Dit kun je meestal doen in de leerkrachtenmodule van de methode.

De educatieve software wordt aan de gebruikers toegewezen in het tabblad Programma’s. Deze applicatie vind je op de startpagina van MOO of in het hamburgermenu linksboven. In het tabblad Basispoort is alle software zichtbaar die vanuit de Basispoortketen toegewezen is.

De synchronisatie van programma’s wordt de hele dag doorlopend uitgevoerd. Als de toewijzing in de methode goed is gedaan, zal deze (gemiddeld) binnen 15 minuten zichtbaar zijn in MOO. Ook het verwijderen van programma’s verloopt op deze manier. Als de licentie verlopen is of de toewijzing aangepast is, zal het programma na 15 minuten niet meer te zien zijn in Programma's.

Overnemen van ICT-Coördinator recht

Met de oplevering van MOO is de keuze gemaakt of de rollen in Basispoort wilt overgenomen dienen te worden in MOO . Als rollen niet overgenomen dienen te worden, neem dan contact op met onze servicedesk. Als rollen worden overgenomen, dan worden de ICT-coördinatoren zoals bekend in Basispoort, ook ICT-coördinator in MOO. Als je een personeelslid in MOO ICT-coördinator maakt, zal deze instelling na de nachtelijke synchronisatie niet meer aanwezig zijn in MOO.

Jaarovergang

De jaarovergang wordt meestal rond 1 augustus uitgevoerd door Basispoort. De nieuwe gebruikers en groepsindeling in het LAS wordt dan centraal overgenomen vanuit Basispoort naar MOO . Controleer voor 1 augustus of de juiste gebruikers aanwezig zijn met de juiste gegevens. Het advies is om dit ruim voor die datum te doen. Indien deze gebruikers niet (meer) correct aanwezig zijn in het LAS, worden zij verwijderd uit MOO of helemaal niet geïmporteerd.

Fusies en BRIN wijzigingen

Basispoort maakt gebruik van het BRIN van de instelling. Als het BRIN gaat wijzigen door een fusie of door een andere oorzaak, neem dan vooraf contact op met Basispoort en met Heutink ICT. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de leerlingen geen hinder ondervinden van de administratieve wijzigingen!