Inloggen op een Windows apparaat

Inloggen in MOO Startportaal kan op verschillende manieren. In dit artikel leggen we je uit op welke manieren dit kan binnen intune en binnen deklas.nu op een Windows apparaat. De manier waarop is afhankelijk van de instellingen die zijn gedaan en het maakt niet uit welk soort apparaat er wordt gebruikt.

Hoe weet je of je gebruik maakt van deklas.nu of intune?

Het is handig om te weten waar de school of stichting gebruik van maakt, vooral als het inloggen betreft. De vraag is nu of het intune of deklas.nu is. Beide maken gebruik van de inlogassistent en hebben een MOO achtergrond, dus hoe houd je ze uit elkaar?

Deklas.nu

Bij deklas.nu wordt vrijwel direct de inlogassistent getoond.

1. Klik hier de betreffende groep of Personeel aan.
  2. Selecteer je eigen account en vul je wachtwoord in.

Intune

Ook Intune kan gebruik maken van de inlogassistent. Dit is afhankelijk van de instelling die in Apparaatbeheer is gemaakt door de ICT-coördinator of door de servicedesk. Hij is bedoeld om het voor leerlingen eenvoudiger te maken om in te loggen. Het inlogscherm van Windows is geopend nadat de computer is opgestart:

Klik je op de bovenste optie (Aanmelden bij obs ...), dan verschijnt de inlogassistent indien deze is ingesteld via Apparaatbeheer.
Klik je op de onderste optie, dan verschijnt er een Office365 inlogscherm, waar je kunt inloggen met je Office365 inloggegevens. Deze optie is bedoeld voor de medewerkers:

MPCN of SPCN

Naast het verschil in uiterlijk van de inlogassistent is er nog een andere manier om erachter te komen welk systeem je gebruikt.
Typ .\ in bij de gebruikersnaam. Je ziet daaronder een code staan, met SPCN erin. Indien dit er staat, maak je gebruik van deklas.nu. Komt er een code te staan waar MPCN in staat, dan maak je gebruik van een Intune apparaat.

Inloggen in MOO Startportaal door de leerlingen (in de klas.nu3)

De meest gebruikte manier is het openen van de snelkoppeling van MOO Startportaal. Deze staat standaard op het bureaublad van de gebruikers. MOO Startportaal wordt geopend en de gebruiker komt in het inlogvenster van MOO Startportaal.

1. De leerling vult de gebruikersnaam in. Als het plaatjeswachtwoord is ingeschakeld, verschijnt die optie. Klik de juiste plaatjes in de juiste volgorde aan. Indien het tekstwachtwoord actief is vul je het wachtwoord in.
  2. Indien de Inlogassistent is ingeschakeld, klikt de leerling de juiste groep aan. In het volgende venster staan alle leerlingen die onderdeel zijn van een groep. De leerling klikt de eigen naam aan.
  3. Leerlingen worden óf doorverwezen naar een inlogscherm met de mogelijkheid een plaatjeswachtwoord in te vullen indien dit is ingesteld, óf ze worden doorverwezen naar een inlogscherm waar het wachtwoord ingevuld dienen te worden.

Plaatjeswachtwoord

Indien deze optie is ingesteld, kunnen leerlingen bij het aanmelden een plaatjeswoord invullen.

Klik de plaatjes aan in de juiste volgorde.

Inloggen in MOO Startportaal door de leerlingen (in Intune)

Als de leerlingen in Intune zijn ingelogd via de Inlogassistent, hoeven ze niet opnieuw in te loggen in MOO Startportaal.

Als ze zijn ingelogd als Gast, volgen ze dezelfde stappen als hierboven zijn beschreven onder Inloggen in MOO Startportaal door de leerlingen