Integratie met Google Classroom

We zien dat veel leerkrachten en leerlingen gebruik maken van Google Classroom. Met MOO kun je het werken met Classroom nog eenvoudiger maken: Je kunt de Classroom widget activeren waarmee jij en jouw leerlingen in één oogopslag zien welke opdrachten gemaakt moeten worden, en het is mogelijk om automatisch per lesgroep een Classroom aan te laten maken. In dit artikel lees je er alles over. 

Classroom Widget

Leerlingen kunnen opdrachten die ze moeten maken over het hoofd zien, wanneer ze verschillende opdrachten moeten maken en inleveren. Of ze weten nog niet precies waar ze hun opdrachten kunnen vinden.  Daar hebben wij een oplossing voor bedacht. 

Kun jij zonder opnieuw in te loggen vanuit MOO Startportaal naar Google Drive en de andere Google toepassingen (single sign-on)? Dan heb je als leerkracht een zogenaamde Google Classroom-widget beschikbaar bij je Programma's. Met deze widget:

  • Zien jij en je leerlingen in één oogopslag welke opdrachten gemaakt moeten worden en wanneer
  • Kunnen leerlingen heel snel van MOO Startportaal naar de opdracht in Classroom gaan.

In deze video wordt de Classroom widget uitgelegd.

Wat moet je doen om de widget te gebruiken? 
Als single sign-on tussen MOO Startportaal en Google is ingesteld:

  • Heb je als leerkracht de tegel al in het tabblad Schoollinks van Programma's staan. Je ziet de widget hieronder blauw omlijnd. Je kunt de widget op je startpagina zetten door op het plusje te klikken. Kies een tegelgrootte en de widget komt op de startpagina van MOO te staan. 

  • Leerlingen kunnen de widget gebruiken, wanneer je als leerkracht (of ICT-coördinator) de widget in Leerlingenbeheer hebt toegewezen aan je groep. Eenmaal toegewezen, kunnen leerlingen de widget op hun startpagina toevoegen. 
  • Wil je het gebruik van de widget voor je leerlingen nog eenvoudgier maken? Kies dan in het tabblad Schoollinks van Leerlingenbeheer  je groep en klik op het slotje in de tegel. De widget wordt dan vastgezet op de startpagina van je leerlingen. Dat maakt het gebruik van de widget nog eenvoudiger.

Automatisch een lesgroep in Classroom aanmaken

Wil je geen administratieve handelingen meer kwijt zijn aan het aanmaken van een lesgroep in Classroom? Dan kun je ook gebruik maken van het automatisch aanmaken van een lesgroep. We noemen dit 'provisioning'. Wanneer je deze taak aan MOO overlaat, scheelt je dat als ICT-coördinator en als leerkracht werk. MOO zorgt ervoor dat: 

  • Voor iedere les- en/of projectgroep van jouw school automatisch een lesgroep wordt aangemaakt
  • Leerkracht(en) en leerlingen uit de groep worden toegevoegd en (als dat van toepassing is) verwijderd
  • De leerkracht direct de juiste rechten in de lesgroep hebt
  • De naam van de lesgroep altijd dezelfde is als de naam van de groep in MOO
  • De lesgroep automatisch gearchiveerd wordt bij de overgang naar het volgende schooljaar

Wil je hier gebruik van maken? Vraag dan aan je ICT-coördinator om contact op te nemen met onze servicedesk. 

Is je vraag hiermee beantwoord? Bedankt voor de feedback Er is een probleem opgetreden bij de verzending van je feedback. Probeer het alsjeblieft later nog een keer.