Gearchiveerde groepen opruimen

Vanaf het schooljaar 2020/2021 worden alle lesgroepen en projectgroepen die uit het LAS afkomstig zijn, in MOO Startportaal gearchiveerd als de jaarovergang heeft plaatsgevonden. Hierdoor ruimen we op in MOO, en zorgen we tegelijkertijd dat je de inhoud van de bijbehorende groepsmappen in Google en/of Office niet kwijt raakt. Heb je alle relevante bestanden overgezet? Ruim dan de groepen definitief op in MOO. In dit artikel vertellen we meer over dit proces en hoe je gearchiveerde groepen opruimt.  

Proces van groepen archiveren

Misschien wil je eerst meer weten over wat er gebeurd met het archiveren van de groepen tijdens de jaarovergang. Hieronder lees je meer: 

  • Gevolgen van het archiveren van groepen voor leerlingen
    Leerlingen zien altijd de groepsmap van het actuele schooljaar, bijvoorbeeld in de Gedeelde Drive of een Team. Tijdens de jaarovergang worden zij uit de groepen gehaald en toegevoegd aan de nieuwe groep van het aankomend schooljaar. Leerlingen hebben na een jaarovergang dus geen toegang tot gearchiveerde mappen.
  • Gevolgen van het archiveren van groepen voor leerkrachten
    Doordat groep van het voorgaande schooljaar wordt gearchiveerd, is de groep niet meer zichtbaar in MOO Beheer of Leerlingbeheer. In tegenstelling tot leerlingen, blijven leerkrachten onder water wél lid van de gearchiveerde groep. Hiermee behouden ze hun lidmaatschap op bijvoorbeeld de groepsmap in de Google Drive van afgelopen schooljaar. Deze gedeelde map heeft vanaf nu een toevoeging van het schooljaar in de naam (JJ-JJ zoals '20-21'). Zo is de oude van de nieuwe groepsmap te onderscheiden. 
  • Gedeelde Drives en Teams voor personeel- en projectgroepen blijven staan
    Worden personeelsrollen ook geprovisioned naar Microsoft of Google? Dan blijven deze ongewijzigd; dit type groep valt buiten dit archiveringsproces. Hetzelfde geldt voor project- of personeelsgroepen die niet in het LAS aanwezig zijn, maar handmatig in MOO zijn. 

Oude, gearchiveerde groepen opruimen

Zijn alle te bewaren documenten overgezet? Dan kun je de gearchiveerde groep definitief verwijderen. Hiermee verdwijnt ook de groepsmap in Office of Google, die door MOO automatisch is aangemaakt. 

  • Ga naar MOO Beheer en klik op de tab Instellingen & informatie
  • Je ziet alle gearchiveerde groepen van jouw school staan, inclusief jaargang. 

  • Vink de groep aan die je wil verwijderen óf klik op 'alles selecteren'. 
  • Klik op verwijderen om de selectie van gearchiveerde groepen te verwijderen. De groepen worden na bevestiging definitief opgeruimd.

Geen koppeling met Basispoort?

Gebruikt jouw school geen koppeling tussen Basispoort en MOO Startportaal? Dan worden er niet automatisch groepen in MOO aangemaakt en ook niets gearchiveerd. Bovenstaande scenario is op jouw school niet van toepassing. 

Is je vraag hiermee beantwoord? Bedankt voor de feedback Er is een probleem opgetreden bij de verzending van je feedback. Probeer het alsjeblieft later nog een keer.